Karakter en gedrag

De Landseer ECT is boven alles een hond met een tamelijk grote drang om iets “te doen” met de baas. Hij is actief, heeft temperament, maar behoort beslist niet nerveus te zijn. Hij is zelfverzekerd, aanhankelijk, intelligent, trouw aan zijn gezin, tamelijk zachtmoedig van aard en bij voldoende vrije beweging buiten, prettig rustig in huis. De meeste Landseers beschikken over een flinke portie onafhankelijk- en eigen zinnigheid. Zijn baas draagt een grote steen bij in de ontwikkeling van zijn karakter. Wie zijn hond eerlijk, consequent, zonder hardhandigheid en met veel liefde en geduld opvoedt, zal aan de Landseer een fijne kameraad hebben.

Wandelen
Om te voorzien in zijn lichamelijke (beweging) en mentale (werken met zintuigen) behoeften, is een dagelijkse wandeling van ca. 1 uur, waarbij de hond ook los moet kunnen lopen en hij de gelegenheid krijgt om te snuffelen en de omgeving te verkennen, noodzakelijk. Daarnaast is 3 maal daags een korter ommetje voldoende. De Landseers zijn dol op water. Bijna alle Landseers zwemmen graag en goed, en hier ligt een goede mogelijkheid voor de baas om met z’n hond “bezig” te zijn. Het apporteren van dummy’s of andere objecten uit het water op het droge, vormt een gewaardeerd spel. Er zijn zelfs Landseers die voorwerpen van de bodem opduiken. Dagelijks de mogelijk om te zwemmen is ideaal; waar dit niet kan omdat u bijvoorbeeld niet in de buurt van water woont, dient toch geprobeerd te worden het water regelmatig op te zoeken. Volwassen Landseers hebben behoefte aan lichaamsbeweging. Totdat de hond is uitgegroeid en voldoende spiermassa heeft opgebouwd is het niet verstandig om lange wandelingen met hem te maken noch de hond te laten springen of trappen te laten lopen. Maak korte aangelijnde wandelingen en bouw dit rustig en gedoseerd op. Maar ook als de hond volwassen is en hij lichamelijk meer lichaamsbeweging aankan, is het niet nodig om dagelijks uren met je hond te lopen of hem te over-trainen. Laat hem snuffelen, speuren, de omgeving verkennen op zijn eigen tempo en op de manier zoals een hond dat betaamd: werken met zintuigen is mentaal heel bevredigend voor een hond. U zult zien dat hij daarna voldaan in slaap valt. Uiteraard is het heerlijk om af en toe een lange (dag)tocht met uw Landseer te maken.

Globaal kan onderstaand wandelschema worden aangehouden:

  • Vóór de 3e maand geen echte wandelingen. Wel beetje bij beetje de nieuwe omgeving ontdekken
  • Vanaf de 3e maand 10-15 wandelminuten per dag
  • Daarna 5 minuten per maand toevoegen:
    • 4 maanden: 15-20 wandelminuten per dag
    • 5 maanden: 20-25 wandelminuten per dag
    • 6 maanden: 20-30 wandelminuten per dag
    • etc.

Puppycursus
Het is zeker aan te bevelen met een Landseer een puppycursus (vanaf 3 maanden oud) en later een gewone opvoedingscursus te volgen; zeker voor de mensen die nog weinig of geen ervaring hebben met het opvoeden van een hond.

Waaks
De Landseer behoort tot de groep der waak- en verdedigingshonden. Dit feit zegt iets omtrent bepaalde te verwachten karaktereigenschappen. Hij is meestal wel waaks, echter niet blafferig, veel Landseers weten uitstekend onderscheid te maken tussen (in hun ogen) werkelijk onraad en bijv. een argeloze voorbijganger. Hij behoort niet scherp te zijn en zal als het goed is bij onraad of gevaar voor baas of huisgenoten altijd eerst waarschuwen (grommen) en pas wanneer het werkelijk niet anders kan zijn tanden gebruiken.

Kinderen en honden
Honden en kinderen zijn vaak gek op elkaar. De meeste honden zijn ook heel tolerant waar het kinderen betreft maar toch is er in ons dichtbevolkte land regelmatig sprake van bijtincidenten met (jonge)

kinderen. Hoe komt dit? Een kind is geen hond en een hond is geen kind. Ze begrijpen elkaars taal en signalen niet. Een kind spreekt in de regel de hondentaal niet en ondanks het feit dat een hond van nature conflictvermijdend handelt zal hij, als hij in het nauw gedreven wordt, een conflict niet uit de weg gaan. Een goedbedoelde knuffel of omhelzing van een kind bijvoorbeeld is voor een hond uitermate onnatuurlijk en bedreigend. Een daaruit volgend bijtincident mag hem dan ook nimmer aangerekend worden. Toch komen veel honden in het asiel terecht of worden geëuthanaseerd als gevolg van zo’n incident.

Een aantal tips om problemen te voorkomen:

  • Laat de hond niet met jonge kinderen alleen;
  • Volg een puppycursus bij een trainer die ook gedragsdeskundige (en opvoedingsdeskundige) is; een goede trainer kan kinderen uitleg geven over de lichaamstaal en het natuurlijk gedrag van de hond;
  • Laat een jong kind nooit de hond uitlaten;
  • Leer kinderen respect te hebben voor de hond en maak ze duidelijk dat een hond een dier is en geen speelgoed;
  • Leer kinderen de hond met rust te laten wanneer deze eet of slaapt, en alleen dan te spelen wanneer de hond erom vraagt.