De Landseer ECT

Uiterlijk
De Landseer is een grote, krachtige hond en dient harmonisch gebouwd te zijn. Hij heeft, behalve op het hoofd en aan de voorkant van de benen, een langharige vacht met als grondkleur wit. Zwarte platen ziet men graag over het lichaam verdeeld. Een typisch kenmerk is de witte snuit met een symmetrische, niet te brede doorlopende bles. De schofthoogte van de reu ligt tussen de 72 en 80 cm. De schofthoogte van de teef ligt tussen de 67 en 72 cm.

Karakter en gedrag
De Landseer is een onstuimige, levenslustige, nieuwsgierige hond die boven alles een tamelijke grote drang heeft om “iets” te doen met de baas. Hij is actief, heeft temperament maar behoort beslist niet nerveus te zijn. Hij is zelfverzekerd, aanhankelijk, intelligent, trouw aan zijn baas, tamelijk zachtmoedig van aard en bij voldoende vrije beweging buiten, rustig in huis. De meeste Landseers beschikken daarbij over een flinke dosis onafhankelijkheid en eigenzinnigheid. Om te voorzien in zijn behoefte aan beweging en “werk”, is elke dag een lange wandeling nodig, waarbij de hond los kan lopen en kan spelen met soortgenoten.

Waaks
De Landseer is meestal waaks; echter niet blafferig. Veel Landseers weten goed het onderscheid te maken tussen werkelijke onraad en bijvoorbeeld een argeloze voorbijganger. Bij onraad of gevaar voor baas of huisgenoten zal hij eerst waarschuwen (blaffen, grommen) en pas wanneer het werkelijk niet anders kan, zijn tanden gebruiken.

Water
De Landseers zijn dol op water. Bijna alle Landseers zwemmen graag en goed en hier ligt een goede mogelijkheid voor de baas om met zijn hond bezig te zijn. Het gooien van dummy’s, ballen of andere objecten in het water die de hond dan weer op het droge brengt.

Vrolijk
De Landseer is een vrolijke, energieke en fantastische hond, maar bovenal een echte vriend voor diegene die de nodige tijd aan hem kan besteden. Wie in staat is hem een goede, consequente maar vooral liefdevolle opvoeding te geven, heeft een hond die zich prima, in de meeste verschillende situaties, kan gedragen. Het is dan ook zeker aan te bevelen met een (jonge) Landseer, een goede puppycursus / opvoedingscursus te volgen.

Verzorging en vacht
De Landseer is een langharige hond die regelmatige vachtverzorging nodig heeft. Enkele keren per week een goede borstelbeurt voorkomt klitten. Gebruik hierbij verschillende borstels en kammen waarmee je ook op de huid komt. Vanwege de ondervacht wordt dit nogal eens vergeten. Doet men dit niet dan ziet de hond er al snel onverzorgd uit. Je hoeft de hond in principe niet te wassen tenzij hij last heeft van vlooien of een allergie.

De vacht is waterbestendig en dit wil vaak zeggen dat, indien de hond door een modderpoel heeft gerend of is gaan zwemmen, men de vacht moet laten drogen en vervolgens met een borstel alle vuiligheid er weer uit kan kammen. De vacht is daarna weer schoon.

Meer informatie:
Rasinformatie LCN.
E-mail: rasinfo@landseerclub.nl